In English   I   Webbkarta   I   Om webbplatsen

aktuellt kommande
aktiviteter
ungdoms-
hörnan
kortare
notiser
litteratur-
tips
nytt från Nordisk
Numismatisk Union
aktuell numis-
matisk forskning
nyhets-
arkiv
ungdoms-
hörnan

 

Hur förvarar man mynt?

Av Kjell Holmberg

Först ett generellt råd: När ni håller i mynt - håll då myntet med två eller tre fingrar endast i kanterna, aldrig på den präglade ytan. Fingeravtryck brukar visserligen framträda först efter några månader eller år, men är i princip omöjliga att avlägsna. Allra bäst är att använda tunna bomullsvantar vid hantering av "bättre" mynt.

Bäst till förvaring är ett s.k. myntskåp, där mynten ligger i små fack i grunda lådor. Myntskåp av plast finns i handeln, och även äldre skåp av trä dyker då och då upp på auktioner. Dessa kan dock bli ganska dyra, då de är eftersökta. En liten varning för skåp av ek, vars garvsyra kan skada mynten vid långvarig förvaring.

Tyvärr är det ju så att många tvekar, med all rätt, till att ha sin myntsamling hemma. En normal helförsäkring täcker tyvärr inte värdet av en stulen myntsamling. Tilläggsförsäkringar kan tecknas i de flesta försäkringsbolag, men om det handlar om större värden så krävs oftast ett kassaskåp. Alternativet för de flesta är ett bankfack. Samlingen får alltså inte ta för stor plats.

Populärt är att förvara sina mynt i s.k. myntramar. De består av en papp- eller plastskiva, med två utstansade hål som täckts av en hållbar och kemiskt neutral plastfilm. Dessa ramar viks runt mynten, och sammanfogas, t.ex. genom att häftas ihop. Mynt förvarade i myntramar skyddas effektivt från beröring och i viss mån även mot kemiska påverkan, men kan ändå enkelt betraktas och förevisas. Ramarna förvaras sedan t.ex. i lådor för dia-bilder eller i speciella album. Dessa lådor eller album får lätt plats i ett normalstort bankfack.

Tidigare fanns i handeln myntalbum med blad av mjuk plast, i vilket det fanns fickor för mynten. Här utfärdas en varning för denna typ av förvaring. Det har nämligen visat sig att mynten efter en tid uppvisar klara korrosions- och ärgskador - sannolikt på grund av instängd fukt i samverkan med vissa kemikalier, s.k. mjukgörare, i plasten.



          Senast uppdaterad 2023-09-20           Copyright © 1996-2023           Svenska Numismatiska Föreningen, Banergatan 17 nb, 115 22 Stockholm           tel 08 - 667 55 98