In English   I   Webbkarta   I   Om webbplatsen

aktuellt kommande
aktiviteter
ungdoms-
hörnan
kortare
notiser
litteratur-
tips
nytt från Nordisk
Numismatisk Union
aktuell numis-
matisk forskning
nyhets-
arkiv
litteratur-
tips

 

Tips på numismatisk litteratur

Att ägna sig åt numismatik behöver inte nödvändigtvis innebära att man samlar på sig en massa mynt och medaljer. Däremot är numismatisk litteratur oundgänglig. Här kommer vi att kontinuerligt lägga ut tips om aktuella publikationer - både antikvariska och nya.
 

Att bedriva numismatik utan mynt
        är som att segla utan sjökort.
Att bedriva numismatik utan böcker
        är som att inte ge sig ut till sjöss alls.

Werner Stensgård


Klicka på datumlänkarna för mer info.


 
2019-09-04
Horsnaes, Moesgard, Märcher.    Denar til daler.
Danmarks mønthistorie indtil 1550.
Köpenhamn 2018.


 
2019-08-23
B E Hyckert.  Minnespenningar öfver enskilda svenska män och kvinnor.
Stockholm 1905.


 
2019-07-24
Rolf Sandström.  Hellas och de första mynten
Lindome 2019.


 
2019-06-27
M Golabiewski Lannby.  Kung Knut Eriksson och penningarna
Stockholm 2019.


 
2019-06-02
Prieur.  The Syro-Phoenican Tetradrachms and their Fractions
2000.


 
2019-04-16
C Hamrin.  Mynten i Sverige - Bernadotte-dynastin.
2019.


 
2019-04-02
K Castelin.  Grossus Pragensis.
Braunschweig 1973.


 
2019-03-19
G Galster.  Unionstidens udmøntninger -
Danmark og Norge 1397-1540 - Sverige 1363-1521.

Köpenhamn 1972.


 
2019-02-01
J J North.   English Hammered Coinage, Jeffrey J North, Volume 2 (1272-1662).
London 1991.


 
2019-01-17
J N Roberts.   The Silver Coins of Medieval France (476-1610).
New York 1996.


 
2018-12-28
M Märcher.   Tre møntskatte fra Lemvig, Stege och Engedal ved Viborg.
Köpenhamn 2018.


 
2018-12-28
J Krasnobaeva.   The Numismatic Collection of Elias Brenner
and Pavel Grigorievich Demidov.

Stockholm 2018.


 
2018-11-13
B Gustavsson.   Göteborgspolletter.
Göteborg 2018.


 
2018-11-05
J G Frynas.   Medieval Coins of Bohemia, Hungary and Poland.
London 2015.


 
2018-10-08
A Schütz.   Die Hessischen Münzen des Haues Brabant
1247 − 1509
  (två band).
Kassel 1993 resp 1995.


 
2018-09-24
M Golabiewski Lannby.   Sveriges Mynthistoria − Lanskapsinventeringen.
Volym 14. Gästrikland och Hälsingland

Stockholm 2018.


 
2018-09-24
R Delzanno.   Hessen-Kassel 1730 ? 1751
(Inventering - typindelning - värderingspriser)

Stockholm 2018.


 
2018-09-24
E R D Elias.   The Anglo-Gallic Coins
London 1984.


 
2018-09-24
B Sandström.   Tore Strindberg som medaljgravör
Falun 2018.


 
2018-06-01
B Silverling.   Anteckningar om Arboga mynt och myntverk
Stockholm 1928.


 
2018-05-01
S-O Källerholm.   Karl XI:s 1 öre i silver 1661 - 1697
Ljungby 2018.


 
2018-04-06
T Abramson.   Sceatta List
England 2012.


 
2018-03-07
A W Stiernstedt.   NM III. Förteckning över tryckta författningar,
myntförordningar... rörande det svenska myntväsendet

Stockholm 1876.


 
2018-02-06
P Hauberg.   Atlas over Danmarks mønter ca.870 − 1241
Köpenhamn 1965.


 
2018-01-15
J J North.   English Hammered Coinage, Vol 1,
Early Anglo Saxon to Henry III, c.650 - 1272.

London 1963.


 
2017-12-06
R Naismit.   Medieval European Coinage, vol 8
Britain and Ireland c. 400 − 1066

Cambridge 2017.


 
2017-11-13
Spink.   SCBC - Standard Catalog of British Coins.
London 2012. (Det finns senare utgåvor)


 
2017-10-04
M Gumowski.   Handbuch der Polnischen Numismatik.
Graz 1960.


 
2017-09-08
Kgl. Mynt- och justeringsverket   Myntdirektörens årsberättelser.
Stockholm 1926.


 
2017-08-08
Jansson/Hemmingsson.   Svenska kast- och minnesmynt 1607-1818.
1975.


 
2017-06-09
anonym förf.   Förteckning öfver Umeå Högre Elementar-läroverks
mynt- och medalj-samling.

Umeå 1870.


 
2017-05-05
B Holmberg.   Fredrik I:s mynt av riksdaler-valörer.
Stockholm 1941.


 
2017-04-14
M Bahrfeldt.   Die Münzen und das Müntzwesen
der herzogthümer Bremen und Verden.

Hannover 1892.


 
2017-03-04
Elias Brenner.   Thesaurus Nummorum Sveo-Gothicorum. (Faksimilupplaga)
1692.
C R Berch.   Beskrivning öfver swenska mynt och kongl skådepenningar.
1773.


 
2017-02-03
Thelin/Wijk.   Skånepolletter
(Skånska polletter från äldre tider fram till nutid).

Uppsala 2016.


 
2017-01-03
B E Hildebrand.   Svenska konungahusests minnespenningar,
praktmynt och belöningsmedaljer
(två delar).
1874 resp 1875.


 
2016-12-05
Tidskrifterna Myntstudier och Pollettbössan
finns att läsa/ladda hem från nätet
Tidskriften Svensk Numismatisk Tidskrift (SNT)
finns som pappersutgåva och finns också att läsa/ladda hem från nätet
Auktionskatalogerna från Myntauktioner i Sverige AB
finns i tryck och finns också att läsa/ladda hem från nätet.


 
2016-11-05
H H Schou.   Beskrivelse af danske og norske mønter 1448-1814.
Köpenhamn 1926.


 
2016-10-01
Sv. kungamakten.   Förordning om myntet.
Stockholm 1641


 
2016-09-29
M Widell.   Militärpolletter.
Jönköping 1998


 
2016-06-04
J S Davenport.   German Talers 1500-1600.
Frankfurt am Main 1979.


 
2016-05-02
J S Davenport.   European Crowns 1484-1600.
Frankfurt am Main 1977.


 
2016-04-13
A P Tzamalis.   Coins of the Frankish Occupation of Greece 1184-1566.
Aten 2016.


 
2016-03-08
Lars O Lagerqvist.   Svenska mynt under vikingatid o medeltid.
Stockholm 1970.


 
2016-02-04
W Hävernick.   Die Münzen und Medaillen von Köln.
Hildesheim 1935.


 
2016-01-07
Ahlström, Almer, Jonsson.   Sveriges besittningsmynt (SB-boken).
Stockholm 1980.


 
2015-12-01
Ahlström, Almer, Hemmingsson.   Sveriges mynt 1521-1977 (SM-boken).
Stockholm 1976.


 
2015-11-03
Kungl. kungörelse.   Karls XI:s begravning och en medaljbeskrivande kungörelse.
Stockholm 1697.


 
2015-10-10
Ernst Nathorst-Böös, m fl.   Regalskeppet Kronan.
1985.


 
2015-09-07
Yngve Karlsson.   Sasanian Silver Coins.
Göteborg 2015.


 
2015-08-12
T Forss.   Stora Stöten. En berättelse om Falu koppargruva
Grycksbo 1990.


 
2015-06-02
Antologi.   Myntstudier − Festskrift till Kenneth Jonsson.
Stockholm 2015.


 
2015-05-21
A von Swab.   Avesta kronobruk 1723.
1983.


 
2015-04-11
V Edvardsson.   Loshultskuppen 1676 - en märklig händelse från snapphanefejden.
Hässleholm 1960.


 
2015-03-15
Antologi (red. G Sundberg).   Från myntkabinettet i Växjö.
Växjö 1987.


 
2015-02-05
J Herbert & B Tingström.   Plåtmyntskatten från Nicobar.
Stockholm 1999.


 
2015-01-12
P Flensborg.   Numismatisk leksikon.
Köpenhamn 1996.


 
2014-12-17
S Stenström.   Arvid Karlsteen, hans liv och verk.
Göteborg 1944.


 
2014-11-20
T G Appelgren.   Gustav Vasas mynt.
Stockholm 1933.


 
2014-10-11
F Elfver.   Johannes Loccenius.
Stockholm 2014.


 
2014-09-18
S Coupland.   Carolingian Coinage and the Vikings.
Great Britain 2007.


 
2014-08-18
W Jung.   Reigonalprägung für die Herrschaft Schmalkalden.
Kassel 1956.


 
2014-07-24
T G Appelgren.   Gustav Cavallis samling. Faksimilupplaga av bokf. Rediviva
Stockholm 1971.


 
2014-06-14
T Swensson (red).   Kungliga Myntet 1850 - 1950.
Stockholm 1950.


 
2014-05-18
G Haljak.   Classical örtugs from Gotland.
Tallinn 2014.


 
2014-04-21
Amundsen/Eldorsen.   Svalbardsedelr - Currecy of Spitsbergen 1992.
Bodö 1992.


 
2014-03-22
Harald Nilsson (red.).   Opus mixtum.
Värnamo 2009.


 
2014-02-20
Nils J Lindberg.   Riksdalrar präglade i Sverige.
Helsingfors 1976.


 
2014-01-21
Johan Peringskiöld.   Ättartal för Swea och Götha Konunga Hus.
Stockholm 1725.


 
2013-12-20
C A Ossbahr.   Mynt och medaljer slagna för främmande makter
i anledning av krig mot Sverige.

Uppsala 1927.


 
2013-11-21
Th Högberg.   Svenska numismatiker under fyra sekler.
En biografisk-bibliografisk handbok

Göteborg 1961.


 
2013-10-29
C Sahlin.   Beskrifning och förteckning öfver
Stora Kopparbergs Bergslags aktiebolags myntkabinett.

Falun 1895.


 
2013-09-28
R Sandström.   Romarna och deras mynt.
Göteborg 2013.


 
2013-09-20
M Øverland.   Norske poletter og akkordmerker.
Molde 2003.


 
2013-08-21
G Sion.   Monete Suedeze falsificate in monetaria din suceava −
silingii reginei Cristina.

Bukarest 1915.





          Senast uppdaterad 2019-09-12           Copyright © 1996-2019           Svenska Numismatiska Föreningen, Banergatan 17 nb, 115 33 Stockholm           tel 08 - 667 55 98