In English   I   Webbkarta   I   Om webbplatsen

introduktion legendarer antiken
medeltiden
vasatiden kopparmynt
stormaktstiden
silvermynt
stormaktstiden
plåtmynt frihets-
tiden
gustavianska
tiden
1800-tal
1900-tal
introduktion 2014-09-25

 

En tetradrachm från Attika - en luring

av Lennart Castenhag

Tetradrachmen från antikens Attika med Athea och ugglan torde väl vara ett av de mest kopierade mynten. Ständigt görs nya kopior av detta mynt antingen som souvenir eller som förfalskning.

Här ska vi stifta bekantskap med en souvenir som inhandlats på en nätshop för någon hundralapp. När man ser den på bild kan den vara lite lurig. Det finns ingen stämpel som upplyser om att det inte är ett äkta mynt, men håller man den i handen känner man tydligt att något är fel. Den är för tunn så att vikten blivit mindre än hälften av vad den borde vara. Huruvida det är ett silvermynt är tveksamt, men på bild ser det i alla fall trevligt ut.

Det gäller således att vara ytterst vaksam. Ett oäkta mynt kan av misstag bjudas ut till salu på annons via Internet. Även vid måttligt höga priser uppstår en viss besvikelse hos köparen när sanningen bakom objektet uppdagas.

              souvenir                         äktaTvå tetradrachmer, en falsk med vikten 6,47 gram och en äkta med vikten 17,00 gram.Om man jämför myntens tjocklek framgår tydligt att souveniren är för tunn.          

Foto av författaren.          Senast uppdaterad 2023-09-20           Copyright © 1996-2023           Svenska Numismatiska Föreningen, Banergatan 17 nb, 115 22 Stockholm           tel 08 - 667 55 98