2013-12-04
Av Ingemar Svenson
För ett tag sedan publicerades här en notis med rubriken "Nutida skattjakt resulterade i rara solidusmynt". Notisen handlade om två mycket rara (unika?) solidusmynt från Elbing som nyligen sålts på nätet. Här kommer ytterligare en notis på samma tema.
Under många år har mängder av solidusar varit till salu. Vid varje givet tillfälle finns säkert tusen solidusar från Riga, Livland och Elbing eller Suczava-förfalskningar av dessa till salu, ofta i stora loter. Det verkar finnas en aldrig sinande ström av dessa små mynt.
Trots det enorma utbudet finns det bland denna massvara även riktiga rariteter. Solidusarna från Elbing är två mycket bra exempel. Mynten från Livland (Livonia) är vanliga och ofta förekommande i de loter som säljs. Men det finns undantag, de tidiga solidusarna från Christinas regeringsperiod är alla rara och XR- eller R-märkta i SB-boken. Nedan en liten serie 1645 alla "hittade" på nätet...
Klicka på bilden för större format
Fyra solidusar, 1645, Livland (Livonia)
Överst från vänster på bilden
- R i C + myntmästarmärke kardinalshatt i hjärtsköld.
- Vasakärve i C + myntmästarmärke kardinalshatt i hjärtsköld
- Vasakärve i C + myntmästarmärke kardinalshatt
Nederst
- Vasakärve i C utan myntmästarmärke (åt-och frånsida)
Som jämförelse kan sägas att på Christinas solidusar från Elbing förekommer endast R i C.
Mynten på bilden ovan är kanske inga toppexemplar men de är ändå representanter för de olika typerna av solidusmynt från Livland 1645.
Tilläggas kan att SB-boken kom ut före det att "muren föll" och att det på senare år kommit fram stora mängder mindre besittningsmynt, varför sällsynthetsgradera i SB-boken ibland måste tas med en "nypa salt".
Myntmästarmärket "kardinalshatt" användes av Marsilius Philipson i Livland 1644-1647.
Foto författaren
Senast uppdaterad 2024-05-19 Copyright © 1996-2024 Svenska Numismatiska Föreningen, Banergatan 17 nb, 115 22 Stockholm tel 08 - 667 55 98 |