2014-05-09
Av Lennart Castenhag
Ett mynt på ca 20 mm är stort nog för att det ska gå lätt att hantera, men när diametern närmar sig 10 mm blir det svårare. Här ska vi stifta bekantskap med ett mynt som är 7 mm. Var går den nedre gränsen för ett mynts storlek?
I min samling av antika grekiska mynt finns en hemiobol från Mylasa. Diametern är ca 7 mm och man kan fråga sig hur människorna kunde hantera så små mynt. Se nedanstående bild där myntet visas i naturlig storlek tillsammans med en tändsticka som referens.
Nästa fråga man ställer sig är hur det kunde vara möjligt för gravören att få en sådan detaljrikedom på stamparna i detta pyttelilla format. Se nedanstående bild som visar myntet i 10 ggr förstoring.
AR Hemiobol, 450 - 400 f.v.t., Mylasa, Karien |
Myntets åtsida visar bilden av en skorpion. På frånsidan visas bilden av ett lejon, en face.
I Mylasa (på grekiska ΜΥΛΑΣΑ) fanns residenset för de rika kariska furstarna. Karien var en grekisk koloni, som under 500-talet f.v.t. erövrades av kung Krösus av Lydien. I slutet av 500-talet hamnade Karien under akemenidernas kontroll.
Efter det att grekerna besegrat perserna befriades Karien och Mylasa anslöt sig till det Attiska sjöförbundet.
Det Attiska sjöförbundet upplöstes så småningom och Mylasa hamnade åter under persisk kontroll och styrdes av en satrap. Den mest kände av dessa är Mausolos (377-353 f.v.t.). Han flyttade Kariens huvudstad till Halikarnassos, strax söder om Mylasa, och byggde åt sig den berömda gravplatsen "mausoléet" i Halikarnassos. Detta mausoleum räknades till ett av antikens sju underverk (det minst kända av dem). Här är ursprunget till benämningen mausoleum. Halikarnassos bytte senare namn till Bodrum.
Av den antika staden Mylasa finns nästan ingenting kvar. Platsen kallas idag Milas.
Mindre Asien 500-talet f.v.t.
Sju millimeter är inte rekordet för hur litet ett mynt kan bli. På en internetauktion, anordnad av en känd amerikansk auktionsfirma, hittade jag nyligen en fyrtioåttondels stater från Mylasa, ett guldmynt med diametern 5 mm och vikten 0,29 gram. På detta mynt från mitten av 500-talet f.v.t. hade man lyckats prägla in en skorpion och ett lejon precis som på myntet ovan.
Foto och grafik av författaren
*) SYLLOGE NUMMORUM GRAECORUM, Turkey 1, The Muharrem Kayhan Collection, Istanbul, 2002.
Senast uppdaterad 2024-05-19 Copyright © 1996-2024 Svenska Numismatiska Föreningen, Banergatan 17 nb, 115 22 Stockholm tel 08 - 667 55 98 |