2019-06-06
Av Lennart Castenhag
Så här på Sveriges nationaldag och Gustavs namnsdag, kan det vara på sin plats att belysa ett säreget mynt präglat för Gustav II Adolf år 1629.
Gustav II Adolf lät prägla mängder av runda ettöringar i koppar under åren 1627-31. Det exakta antalet är inte känt, med det torde röra sig om uppåt 100.000 st. De flesta av dessa mynt har smälts ned, men fortfarande finns många kvar och de uppvisar stor variationsrikedom − några är riktigt rara. Priserna på samlarmarknaden för dessa mynt varierar beroende på kvalitet och sällsynthetsgrad. Spektakulära gravörmisstag drar upp priset, särskilt om kvaliteten är god.
Mynt där gravören har råkat punsa in dubbla SVEC på åtsidan finns i ett fåtal exemplar och är eftertraktade av samlare. Sådana mynt finns med två olika frånsidor som kan åtskiljas med hjälp av omskrifterna.
Att gravören har lyckats klämma in ett extra SVEC på åtsidan är en bedrift. Han upptäckte antagligen misstaget när han började närma sig slutet på omskriften eftersom han inte fick plats med REX, det blev istället RX. Dessutom är MPF hoptryckt på grund av platsbristen.
Foto
Anatoly Skripunov respektive Bonistika Monetarium
Myntens diameter är ca 40 mm. De visas här i en förstoring av ca 1,7 ggr.
Referenssida för Gustav II Adolfs kopparmynt
Referenssidan har utarbetats i samarbete med Anatoly Skripunov, St Petersburg. Den ryska hemsidan Bonistika Monetarium har bidragit med ett stort antal myntbilder.
https://sonesgarden.se/GIIA-sidan.html
Produktionsvolymer för Gustav II Adolfs kopparmynt
Bengt Hemmingssons forskning har bland annat resulterat i
produktions-volymer för Gustav II Adolfs kopparmynt.
https://sonesgarden.se/GIIA-sidan/10_prodvol/Prodvol.html
Dokumenthistorik
2019-06-06 En första utgåva
Senast uppdaterad 2024-05-19 Copyright © 1996-2024 Svenska Numismatiska Föreningen, Banergatan 17 nb, 115 22 Stockholm tel 08 - 667 55 98 |