In English   I   Webbkarta   I   Om webbplatsen

2014-01-22

 

En "blind deal"

Av Lennart Castenhag

Att ge ett bud på ett oidentifierat mynt på någon Internetauktion kan resultera i många timmars inspirerande sysselsättning för att komma underfund med vad det är man har köpt. Här är ett exempel.

Ibland händer det att jag ger ett bud på ett oidentifierat mynt på någon Internetauktion bara för skojs skull - en "blind deal" så att säga. Under november 2013 ropade jag in ett mynt för några tior som såg spännande ut. Möjligen var myntet från medeltiden och möjligen var det från Frankrike. Säljaren hade ingen aning om vad det var han erbjöd och det skulle visa sig att det var förenat med viss möda att identifiera myntet som saknade årtal. Myntet var dessutom både snedcentrerat och delvis svagpräglat.

Så här ser myntet ut i drygt fyra gångers förstoring:

Häromdagen, då jag sökte på Internet i ett annar avseende, fann jag bilden av ett mynt vars bildelement såg bekanta ut. Mitt oidentifierade mynt från i höstas plockades fram, och se, här fanns vissa likheter. Inte nog med det, myntet kunde identifieras nu när jag hade fått viktiga ledtrådar.

Gros dit Florette, 1417, Karl VI, Paris
Diameter 26 mm. Vikt 2,445 gram.   Ref: Duplessy 387 A

Åts.omskr.: KAROLVS FRANCORV REX
Karl, kung av Frankrike.
          Frs.omskr.: SIT NOME D[omi]NI BENEDICTV[m]
Välsignat vare Herrens namn.

Åts.bild: Tre krönta franska liljor. Frs.bild: Ett blomkors inom den inre pärlringen.
Franska liljor ytterst på korsarmarna.
Kronor i två av korsvinklarna.



              Myntet är kraftigt snedcentrat, men omskrifterna visas här utan inskränkning för att de ska kunna läsas.



Gros dit Florette producerades under åren 1380-1422 i ett antal utgåvor vilket har beskrivits av Jean Duplessy. Myntet hade låg silverhalt och benämns ibland i auktionskatalogerna som billonmynt.

Under de sista åren av kung VI:s regeringstid, då den engelske kungen Henrik V lagt under sig Normandie, präglades Gros dit Florette även i Rouen.

Karl VI föddes 1368 och var Frankrikes kung under åren 1380-1422. Han kallades "Karl den galne" eftersom en sinnessjukdom bröt ut hos honom 1392. Han kallades även "Karl den älskade" eftersom han trodde han var gjord av glas.

Karl VI hindrades att styra landet på grund av sin sjukdom. Inbördeskrig bröt ut vilket den engelske kungen Henrik V utnyttjade och erövrade Normandie.

Hade inte Henrik V hastigt dött 1422 hade han blivit kung av både England och Frankrike. Istället blev Karl VII Frankrikes kung 1422, ty även Karl VI dog detta år.

Karl VII var Karl VI:s son.


Jean de Tillets porträtt från 1500-talet av Karl VI.
Källa: Internet.


Foto och skiss av författaren

Referens: Duplessy, Jean. Les monnaies francaises royales de Hugues Capet á Louis XVI (987-1793). (Paris, 1988).



          Senast uppdaterad 2024-05-19           Copyright © 1996-2024           Svenska Numismatiska Föreningen, Banergatan 17 nb, 115 22 Stockholm           tel 08 - 667 55 98