In English   I   Webbkarta   I   Om webbplatsen

2023-05-01

Berthold av Aquileia −
        ärkebiskop och patriark

av Lennart Castenhag

Berthold föddes omkring år 1182. Han var son till den bayerske greven Berthold IV av Andechs och Agnes av Rochlitz. För Berthold utstakades en kyrklig bana och han blev år 1203 prost i Bamberg. Efter tre år sade han upp sig från sin tjänst och reste till sin syster och svåger, drottning Gertrude och kung Andreas II av Ungern.Pfennig 1218-1251. Berthold av Aquileia
18 x 25 mm och vikt 1,035 g. Referens CNA #Ch11. Myntort Windischgraz

På åtsidan visas biskopen sittande på en tron. Omskriften är inte tydbar.
På frånsidan visas biskopen mellan två kors.

Präglingen har gjorts på rektangulärt myntämne vars hörn har hamrats in för att åstadkomma en rundare form vilket benämns fyrslagsteknik (på tyska Vierschlag). Denna teknik var i bruk under 1100- och 1200-talen i Tyskland, Schweiz och på Gotland.

Fördelen med fyrslagsteknik är att det blir mindre silverspill eftersom man slipper utstansningen av runda myntämnen.

Ungern och Österrike år 1250.


I Ungern nominerades Berthold år 1206 till ärkebiskop av Kalocsa av domkapitlet, men påven Innocentius III satte sig på tvären med hänsyn till Bertholds ringa ålder. Påven gick med på utnämningen under förutsättning att installationen uppsköts till år 1212 då Berthold skulle fylla trettio år.

Under hösten 1213 marscherade Andrew II mot Galicien för att ta itu med oroligheter. Under tiden hade drottning Gertrude och ärkebiskop Berthold anförtrotts rikets angelägenheter. En grupp oppositionella tog tillfället i akt att störta den ungerska kungafamiljen. En batalj uppstod och drottning Gertrude dödades tillsammans med flera av sina hovmän. Upprorsmännen försökte också lägga beslag på statskassan som bevakades av Berthold. I det tumult som uppstod skadades Berthold, men han lyckades fly med stora delar av statskassan till Österrike.

Kung Andrew II mottog beskedet om upproret med bestörtning Offensiven mot Galicien avbröts och han vände hem. Han spårade upp ledarna för upproret och avrättade dem.

Efter en tid återvände Berthold till Ungern. Han återbördade den del av statskassan som han hade räddat, men stämningen vid hovet var dyster. För att skingra tankarna beslutade kung Andrew II att delta i det femte korståget mot Jerusalem som inleddes år 1217. Berthold anförtroddes beskyddet av den unge tronföljaren Bela[1] som fördes i säkerhet till Steiermark i hertigdömet Österrike.

År 1218 utnämndes Berthold till patriark av Aquileia av påven Honorius III. Utnämningen innebar stora möjligheter för Berthold att stärka sina positioner i området, exempelvis i det upproriska Istrien. Under Bertholds ledning blomstrade patriarkatets ekonomi och kulturliv. I Udine i centrala Friulien fann Berthold sin favoritbostad. Udine blomstrade och bredde ut sig i området. Även patriarkatets landområde expanderade, bland annat tillfogades Windischgratz.

Berthold dog i Aquileia den 23 maj 1251. Han begravdes i Basilica di Santa Maria Assunta i Aquileia. Han blev den siste i en lång rad av tyska patriarker av Aquileia.Porträtt av Berthold, patriark av Aquileia. Okänd konstnär.
Museo Diocesano, Udine. (källa Wikipedia)

Grafik och foto av författaren där inget annat anges.


Fotnoter

Den unge prinsen kom år 1235 att tillträda som kung Bela IV.


Litteratur

CNA = Corpus Nummorum Austriacorum. Band 1.


Dokumenthistorik

2023-05-01 Dokumentet skapat


          Senast uppdaterad 2024-05-19           Copyright © 1996-2024           Svenska Numismatiska Föreningen, Banergatan 17 nb, 115 22 Stockholm           tel 08 - 667 55 98