Myntstamparnas avtryck – om stampkedjor och myntmästare

 
 

Tillbaka till Vikingatidssymposiets program

 

Bo Gunnarsson


I den omfattande kartläggning av den skandinaviska vikingatida myntningen som genomförts av Brita Malmer och som publicerats i The Sigtuna Coinage c. 995-1005 (1989) och The Anglo- Scandinavian Coinage c. 995-1020 (1997) är stampstudierna av central betydelse. De systematiska stampstudierna har resulterat i omfattande antal stampkedjor som geografiskt har grupperats i en nordlig myntning kopplad till Sigtuna och en sydlig med anknytning till Lund. En tredje grupp utan entydig koppling till varken nordlig eller sydlig myntning finns också i materialet.

Den forskning som skett de senaste åren utvidgar i dubbel bemärkelse stampkedjorna till nya proportioner. Dels har det skett en kvantitativ utvidgning av flera kedjor men det som är ännu mer intressant är hur flera kedjor nu kopplas samman. Gränsen mellan de nordligt och sydligt grupperade stampkedjorna har börjat lösas upp dels genom nya stampkombinationer har identifierats och dels genom djupare studier av stamparnas utformning. Resultatet pekar på att det funnits en större samverkan mellan ländernas myntorter och även att detta har skett under längre tid än vad tidigare studier har pekat på.

Föredraget kommer att belysa utvidgningen av stampkedjorna och de nya kopplingar mellan olika myntorter som identifierats men även nya metoder som utarbetats för att enklare kunna genomföra djupare stampanalyser.

Tillbaka till Vikingatidssymposiets program