Myntgalleri - Sigismund, kung 1592-1599

 
 

Sigismund föddes 1566 på Gripsholms slott som son till Johan III (som hade hertigtitel vid denna tid) och Katarina Jagellonica av Polen vilka då befann sig i Erik XIV:s fångenskap. Han uppfostrades som katolik vilket inte var problemfritt i reformationens Sverige men han övertog ändå tronen vid sin fars bortgång 17 november 1592. Detta förenade Polen och Sverige i en personalunion, men Sigismunds farbror Hertig Karl (sedermera Karl IX) gjorde allt för att begränsa den nye katolske kungens inflytande i det protestantiska Sverige. 1593 samlades prästerskapet i Uppsala och bekräftade slutgiltigt att "Nu är Sverige blivet en man och alla hava vi en Gud". Sigismund kröntes med sin gemål Anna av Habsburg i Uppsala 19 februari 1594, dock inte av den protestantiske ärkebiskopen Abraham Angermannus som annars skulle varit brukligt.

Som person var Sigismund i likhet med sin far intresserad av arkitektur och konst och målade tavlor och experimenterade med alkemi (konsten att tillverka guld) vilket resulterade i att han av misstag brände ner residensslottet Wawel i Krakow. Vidare beskrivs han som envis, tystlåten och alltför försiktig samt så upptagen av problematiken med den polska adeln att de svenska intressena och utrikespolitiken fick stå åt sidan. Den 24 juli 1599 förklarade riksdagen i Stockholm honom avsatt.

Sigismunds svenska myntning var aldrig särskilt omfattande. De mynt som oftast förekommer på samlarmarknaden är lågvalörerna: 1 öre, 1/2 öre och fyrken (1/4 öre) som alla är avsevärt ovanligare än Johan III:s mynt av samma valörer utan att vara några rariteter. De övriga valörerna 4 penningar, 2 öre, 4 öre, 1 mark (ortig), 1/2 daler och dalern är alla sällsynta och dyrbara mynt.

Litteratur
Ahlström, B., Almer, Y., och Hemmingsson, B. Sveriges Mynt 1521-1977, Stockholm 1976
Lagerqvist, Hirsch, Nordlind, Sveriges och dess forna besittningars guldmynt och riksdaler från Gustav I till Carl XVI Gustaf Samling Julius Hagander, Stockholm 1996


1/2 öre 1598, Sigismund, präglad i Stockholm.
Såld privat.

   

 
  Senast uppdaterad 2013-06-24.
1996-2013, Svenska Numismatiska Föreningen
Creative Commons License
Denna webbplats är licensierad under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar 2.5 Sverige Licens.