In English   I   Webbkarta   I   Om webbplatsen

aktuellt kommande
aktiviteter
ungdoms-
hörnan
kortare
notiser
litteratur-
tips
nytt från Nordisk
Numismatisk Union
aktuell numis-
matisk forskning
nyhets-
arkiv
litteratur-
tips

2022-09-20

Ett litteraturtips presenterat av Lennart Castenhag

 

Sveriges mynt 1521-2021

av Carlberg, Hemmingsson & Wijk, 2022

Idag var det boksläpp på Uppsala universitet. Ett fyrtiotal personer hade hörsammat kallelsen för att se den nya SM-boken.Boken har en layout som påminner om den gamla SM-boken, men omfånget har ökat rejält. På de 500 sidorna är myntbilderna i färg. Skisser finns till hjälp för att beskriva detaljer på mynten.

En del mynt har plockats bort och andra mynt har tillkommit. Den stora nyheten är det nytillkomna kapitlet om myntgravörer, utmyntningstal och upplagor.

Fotografierna är i färg och av god kvalitet.

Produktionsteamet - Magnus Wijk, Bengt Hemmingsson och Dan Carlberg.

Författarna har tagit vara på en hel del av den kunskap som tillkommit sedan den föregående upplagan trycktes. Bland annat skiljer man nu på klippingar från Säter och Nyköping.

Boken är också resultatet av ett rejält bokbinderiarbete. Ryggen är exempelvis förstärkt och klädd med kraftig linneväv. Observera de blå och gula banden som kan hjälpa till att hålla reda på var en viss uppgift står att finna. I bakgrunden skymtar den föråldrade upplagan med trasig rygg.
          Senast uppdaterad 2024-05-19           Copyright © 1996-2024           Svenska Numismatiska Föreningen, Banergatan 17 nb, 115 22 Stockholm           tel 08 - 667 55 98