Myntgalleri

 
 

Sidan är uppdelad så att varje svensk kung eller riksföreståndare eller annan myntherre representeras av en bild på ett mynt. Klicka på detta, så kommer du till en sida med kort information om denne regents myntning, samt oftast med en eller flera s.k. thumbnails med myntbilder och information om myntet i fråga. Klicka på bilden för att förstora den. Du återfinner även ett fåtal icke-kungliga personer, då det ju även finns exempel på sådana som haft mynträtt i Sverige - speciellt under medeltiden. Nedanstående är dock inte på något sätt någon komplett beskrivning av den svenska mynthistorien - långt därifrån. Den intresserade kan t.ex. ta en titt på våra sidor om att samla mynt och numismatisk litteratur. Där finns mera information.

Då denna sida är till för att inspirera till samlande så har vi valt att endast visa sådana mynt som faktiskt finns tillgängliga i mynthandeln. Du kommer att hitta både "vanliga" mynt och sällsynta och dyra rariteter. Men kom ihåg - det finns inget direkt samband mellan hur "värdefull" en samling är och hur intressant den är! Du kan ha mycket roligt som myntsamlare utan att det behöver kosta dig en förmögenhet! Och du kommer också att upptäcka att det finns mycket gamla mynt som är billiga och moderna mynt som kostar betydligt mera. Du bestämmer själv vad som är intressant, roligt och värt att samla!

Vikingatid och Medeltid ca 995-1520
Nyare tid 1521-2003 (under utveckling)

   

 
  Senast uppdaterad 2013-06-24.
1996-2013, Svenska Numismatiska Föreningen
Creative Commons License
Denna webbplats är licensierad under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar 2.5 Sverige Licens.